A projektről


Sziasztok, a nevem Szabó Sándor István, Nagyváradon élek. Programozó, vállalkozó és nem utolsó sorban egy lelkes társasjátékos vagyok.

Persze e melett még apa és férj is, és a feleségem aminap felhívta a figyelmemet a polcon porosodó társasjátékaimra.

Órákig tűnődtem a szekrény előtt: "Mennyi drága játék, és csak párszor játszottam velük... ráadásul foglalják a helyet".

Elkezdtem érdeklődni, és mint kiderült, nem vagyok egyedül ezzel a problémával. Ígyhát nekifogtam megoldást keresni a problémára, és meg is találtam:

Egy országos társasjáték-kölcsönző szolgáltatás!

Egyszerűen hangzik, de a kivitelezés jóval nehezebb volt...

Harder, better, faster, stronger

Semmi tapasztalatom sem volt a kereskedelem és bérleti szerződések terén, és természetesen nem ismertem a gyártók, viszonteladók és futár cégek közti kapcsolatokat. Ráadásul egyedül voltam az összes feladatra.

Nem láttam előre, hogy egy nehéz 6 hónapos periódus következik tele e-mailezéssel, telefonálgatással és újratervezéssel.

A piackutatás után igyekeztem a gyártókkal felvenni a kapcsolatot, mivel tudtam, hogy a saját játékaim mellett még sok újra is szükségem lesz.

A legnehezebb rész egy megfelelően olcsó de közben megbízható futárcég megtalálása volt. Biztos voltam benne, hogy a magas szállítási költség eltántoríthatja a bérlőket, mivel nemcsak egyetlen szállításról, hanem egy oda-vissza útról beszélünk - így az utiköltség is kétszeres. A legtöbb futár 30-40 Lej-es ajánlatot adott, csak az odaútra... c'mon, nem aranyat szállítok!

Megbízom benned!

Sok figyelmeztető megjegyzést kaptam, miszerint az bérlőim tönkre fogják tenni a játékgyűjteményemet. A kerítésen túl csak velejéig gonosz ember él sőt, nem is emberek, hanem rögtön szörnyek, akik kártyákat reggeliznek, és szántszándékkal, zsigerből teszik tönkre a kezükügyébe kerülő társasokat.

Nem akartam hinni ezeknek a véleményeknek!

Meg vagyok győződve arról, hogy nem élünk egy ilyen gonosz világban!

Tudtam, hogy sok becsületes, jóhiszemű ember létezik akik megérdemlik a bizalmat, és akik hosszútávon használnának egy ilyen szolgáltatást anélkül, hogy szándékosan tönkretennék a termékeket.

Minél többet szerettem volna adni nekik.

De mit is tudok adni?
A saját profitomból engedve, átvállalom a szállítás költségét, és ami a legfontosabb:

nem kérek letéti díjat - ezáltal maximális bizalmat fektetek az ügyfeleimbe.

Mi a megoldás?
Rátaláltam egy magyarországi oldalra, amely random játékokkal tölt meg dobozokat, amelyeket bérbe ad a feliratkozottainak. Ezt az ötletet alakítottam át választható méretű és tartalmú dobozokra egy teljesen automatizált platformon keresztül.

Finall boss: A Kopásérték

Egy olyan rendszerre volt szükségem ami az albérlőt és a főbérlőt is egyszerre, arányosan védi.

Tudatában voltam annak, hogy ha nem fedezem kellőképpen a lehetséges kopást és rongálódást, ez egy ismeretlen együtthatóként, gyorsan véget vethet a játékbérlős álmaimnak.

A 100% letéti díj egyértelmű választásnak tűnt a Single rental modell esetében, de nem szerettem volna a dobozos feliratkozottaimat is ezzel terhelni. Máskülönben hogyan bizonyítom a bizalmamat feléjük?

Teljesen véletlenül botlottam bele egy britt gyerekjátékos oldalba, amely szintén havi díj ellenében adott bérbe játékokat. Ők úgy döntöttek, hogy blokkolják a fiókot, miközben fenntartják a bérlet havi automatikus fizetését mindaddig, amíg a keletkezett kártérítési számla nincs kiegyenlítve. Ez egy utalással, vagy az automatikus bérletfizetéssel előbb-utóbb nullázódik. Egyenes, korrekt megoldás, rizikó nélkül mindkét fél számára.

A jövőről

Ha utánna számolsz, rájösz, hogy ebből a vállalkozásból nem igazán lehet megélni. Ez inkább egy hobby egy másik hobbyra alapozva. Persze, ha csurran-cseppen valami, nem bánom :)

Ha az első évben nem megy csődbe a projekt, akkor a következőkkel szeretném még bővíteni:

- egy játékostárs kereső modullal,
- egy társas adok-veszek modullal,
- egy társasjátékos klubb és helyszín adatbázissal,
- egy országos társasjáték esemény hírfolyammal.

Bebizonyítom

A fentiek mellett elsődleges célom a bérlési hálózat bővítése.

Ha be tudom bizonyítani azoknak akik társasjáték készletekkel, gyűjteménnyel rendelkeznek, hogy azok a "bábu-omlett zabáló szörnyek" nem is léteznek, akkor valami igazán fantasztikus dologra leszünk képesek együtt!

Meg tudnánk valósítani egy osztott hálózatot, amely embertől-emberig teszi lehetővé a bérlést a jelenlegi központosított raktártól-emberig minta helyett.

Csak gondolj mele, hogy:

- egy több ezer játékot tartalmazó közös gyűjteményből válogatsz,
- nem kell fizess szállítási költséget (mert a szállítás nem az ország másik szegletéből történik, hanem a saját városodban találkoztok),
- még kisebb bérleti díjért bérelhetsz, amelyet a játéktulajdonos állíthat be.

Szuper lenne, ugye?

Segíts, hogy valósággá váljon!